- ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
- ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ
- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Μαθήματα αρχαιολογικού κινηματογράφου (master class)
Tη λέξη Master class στα ελληνικά θα τη μεταφράζαμε «το μάθημα του μάστορα» ή «μάθημα δεξιοτεχνίας». Είναι συνήθως ένα μάθημα εκτός προγράμματος που δίνει ένας ειδικός επιστήμονας ή καλλιτέχνης σε μια ομάδα που έχει ήδη κάποιες γνώσεις κι ενδιαφέρεται να αποκτήσει ειδικότερες, σε ύφος ελεύθερο σε σχέση με την παραδοσιακή διάλεξη και βασισμένο στο διάλογο.
Η Υπηρεσία μας θέλησε να προτείνει την εμπειρία αυτή στο κοινό του Πολυγύρου, πιστεύοντας ότι η επένδυση στη γνώση είτε το διαρκέστερο αγαθό από μια πολιτιστική διοργάνωση.
Έτσι, παράλληλα με τη Β’ «Συνάντηση αρχαιολογικών ταινιών Χαλκιδικής», διοργάνωσε «Μαθήματα» (Μaster class) για κοινό με ειδικότερα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, με δημιουργούς αρχαιολογικών ταινιών που παρουσίασαν ζωντανά τον τρόπο της δουλειάς τους. Πήραν μέρος 15 συμμετέχοντες, κατόπιν δήλωσης ενδιαφέροντος, από το χώρο της εκπαίδευσης και των τεχνών. Διδάχθηκαν τα παρακάτω μαθήματα σε δύο εκπαιδευτικές συνεδρίες με παράλληλη προβολή αποσπασμάτων ταινιών και εκπαιδευτικού υλικού:
1.«Eισαγωγή στον αρχαιολογικό κινηματογράφο» α και β
Eλένη Στούμπου-Κατσαμούρη, Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια, Μ.Α. Cinéma, télévision, audiovisuel (Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους).
2.«Παραγωγή αρχαιολογικών ταινιών για την τηλεόραση»
Aπόστολος Τσιτσούλης, Σκηνοθέτης κινηματογράφου-τηλεόρασης, Σεναριογράφος (Σκηνοθέτης ΕΡΤ ΑΕ, ΕΡΤ3).
3.«Κινούμενα σχέδια μέσα στην κινηματογραφική αφήγηση»
Ζάχος Σαμολαδάς, Εικαστικός καλλιτέχνης, σκηνοθέτης κινηματογράφου-τηλεόρασης (Σκηνοθέτης Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100).
Συντονισμός εκδήλωσης: Γιώργος Σκιαδαρέσης
Αρχαιολόγος, Αν. Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Ελένη Στούμπου-Κατσαμούρη
Αρχαιολόγος-σκηνοθέτρια
Με τη συνεργασία
της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών
και της Εταιρείας Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου