- ΤΟΠΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
- ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ
- ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Συντήρηση λίθου και ψηφιδωτών
Το Εργαστήριο Συντήρησης Λίθου και Ψηφιδωτού της Εφορείας δραστηριοποιείται διαχρονικά, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, σε μονές του Αγίου Όρους και αρχαιολογικούς χώρους στη Χαλκιδική, καθώς και τελευταία στην ολοκλήρωση της έκθεσης του Μουσείου Χριστιανικής Χαλκιδικής στα Νέα Φλογητά και στην επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πολυγύρου.
Μεγάλο μέρος της απασχόλησης του Εργαστηρίου αποτελούν τα έργα γλυπτικής από διάφορα είδη λίθων, είτε εικονιστικά γλυπτά, ολόγλυφα ή ανάγλυφα, είτε αρχιτεκτονικά γλυπτά από ιστάμενα μνημεία ή προϊόντα ανασκαφικής έρευνας. Εξίσου σημαντική είναι η μέριμνα που δείχνει το Εργαστήριο στον τακτικό έλεγχο της κατάστασης διατήρησης των ψηφιδωτών και των μαρμαροθετημένων δαπέδων (με την τεχνική opus sectile) σε αρχαιολογικούς χώρους μνημείων. Γενικότερα, το Εργαστήριο προβαίνει σε σωστικές επεμβάσεις, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο λόγω αναστολής συγκεκριμένων φθορών, ή στη συστηματική συντήρησή τους, όταν αυτή εντάσσεται σε ευρύτερη αρχαιολογική δράση.
Από τα πιο σημαντικά έργα γλυπτικής που συντηρήθηκαν είναι τα γλυπτά του ταφικού μνημείου του Στρατωνίου, που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου και διάφορα αρχιτεκτονικά γλυπτά (θωράκια, κιονόκρανα, κιονίσκοι κ.ά. από τη μονή Ζυγού, βασιλική του επισκόπου Σωφρονίου στη Νικήτη, τις βασιλικές της Βαρβάρας, τη βασιλική στο Μπγιαδούδι Επανομής κ.ά.) που εκτίθεται στο Μουσείο Χριστιανικής Χαλκιδικής στα Νέα Φλογητά. Ενδιαφέροντα είναι τα γλυπτά που συντηρήθηκαν επί τόπου στη μονή Ζυγού, στη Μονή Βατοπεδίου (τα θωράκια στον ανοιχτό εξωνάρθηκα του καθολικού και στη φιάλη), καθώς και στη μονή Ιβήρων (τα κιονόκρανα και το παλαιό τέμπλο του καθολικού). Από τα πιο σημαντικά επιδαπέδια ψηφιδωτά που ανέλαβε να αποκαταστήσει το Εργαστήριο είναι εκείνα της Ολύνθου: το διάσημο βοτσαλωτό ψηφιδωτό της έπαυλης της Αγαθής Τύχης και άλλα σε οικίες εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της αρχαίας πόλης. Εξίσου μεγάλης έκτασης συντήρηση έγινε στα επιδαπέδια ψηφιδωτά των παλαιοχριστιανικών βασιλικών Σωφρονίου στη Νικήτη, και στη θέση Σωλήνα στην Καλλιθέα. Τέλος, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στα σπάνια στον ελλαδικό χώρο μαρμαροθετημένα δάπεδα που κοσμούν μνημεία διαφόρων αγιορειτικών μονών: της Μεγίστης Λαύρας (στο καθολικό και στα δύο παρεκκλήσια του, στο παρεκκλήσιο Αγίου Νικολάου στο Αρχονταρίκι και στο παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου «της κουράς»), της Μονής Βατοπεδίου (στο καθολικό, στο κυριακό της Σκήτης του Αγίου Δημητρίου) και των καθολικών των μονών Ιβήρων, Ξενοφώντος, Καρακάλλου και Ζυγού.